Jeżówka purpurowa jako środek oczyszczający krew

Napar z zioła jeżówki purpurowej działa korzystnie na układ krążenia. Pobudza pocenie się, co pomaga w obniżeniu gorączki. Jednocześnie wzmacnia naszą obronę przed infekcją, która spowodowała pojawienie się gorączki na pierwszym miejscu. Przeciwzapalne właściwości jeżówki purpurowej są wykorzystywane do leczenia zapalenia stawów oraz skazy moczanowej. Dzięki swoim właściwościom wspomagającym system immunologiczny, jeżówka purpurowa powinna być brana w momencie, kiedy czujemy, że chyba bierze nas przeziębienie. Napar z jeżówki purpurowej powinni pić ci wszyscy, którzy miewają nawroty przeziębień w krótkim czasie.

Możliwości jeżówki purpurowej działające na uodpornienie systemu odpornościowego zostały bardzo dobrze udokumentowane. Stwierdzono, że jeżówka purpurowa posiada przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwalergiczne właściwości. Zioło to ma również właściwości przeciwnowotworowe. Jeżówka purpurowa była używana przez Indian Ameryki Północnej na ukąszenia węży oraz gojenie się ran. Stosowali oni jeżówkę purpurową na bóle gardła i oparzenia. Dzisiaj jeżówka purpurowa jest używana jako środek oczyszczający krew. W związku z tym jest skuteczna na problemy skórne (czyraki, ropienie, egzemy, pokrzywki), infekcje (zapalenie migdałków, grypy, przeziębienia), wirusowe choroby (mononukleoza zakaźna, zakażenia drożdżakami), przemęczenia po odbytych infekcjach wirusowych. Wciąż bada się znaczenie jeżówki purpurowej w leczeniu AIDS.

 

Źródło:pl.herbs2000.com

 

 

Produkty Benedyktyńskie

Herbata ziołowa na odporność jest polecana dla osób ze skłonnością do przeziębień, powstawania stanów zapalnych itp.

Wierzba ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i ściągające. Pomaga przy bólu głowy, przeziębieniu z gorączką, różnych chorobach reumatycznych i miażdżycy.

Tawuła działa przeciwgorączkowo i napotnie dlatego polecana jest przy przeziębieniach.

Tarnina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm.

Składniki: wierzba, tawuła, tarnina, bez czarny, ślaz, krwawnik, jeżówka.
Sposób parzenia: 1 łyżeczka ziół na 250 ml, zalać wodą o temperaturze 100 °C i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. 

 

Źródło: https://produktybenedyktynskie.com/p1995,klasztorna-mieszanka-ziolowa-odpornosc

Sieci społecznościowe

Tagi