Jod prof. Iwona Wawer

Organizm dorosłego człowieka zawiera 20-50 mg jodu, z czego około 8mg jest w tarczycy. Biologiczna rola jodu jest związana z jego udziałem w budowie hormonów tarczycy. Jodek pobierany z pokarmów jest utleniany o jodu, który wiąże się z tyrozyną, tworząc jodotyrozyną, przekształcaną następnie w tyroksynę. Fizjologiczna rola tego hormonu jest wyjątkowo ważna. Tyroksyna, której aktywnym składnikiem jest jod:

  • Kontroluje przemianę energetyczną - intensywność przemiany podstawowej i wytwarzanie ciepła
  • Oddziałuje na rozwój fizyczny i psychiczny, różnicowanie i dojrzewanie tkanek
  • Bierze udział w regulacji ośrodkowego układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego oraz wątroby
  • Wpływa na stan emocjonalny człowieka

Molekularny mechanizm działania tyroksyny jest związany z wpływem na procesy utleniania składników odżywczych, oraz zamiana energii ich wiązań chemicznych w energię wysoko energetycznych wiązań ATP.

Zawartość jodu we krwi obniża się z przypadku niedoczynności tarczycy i wzrasta w przypadku nadczynności tarczycy.

Fizjologiczne dobowe zapotrzebowanie na jod osób dorosłych wynosi 100-150 µg, kobiet w ciąży - 180 µg, kobiet w okresie laktacji – 200 µg.

Źródła jodu

Zawartość jodu w danym rodzaju produktów spożywczych zależy od stężenia tego mikroelementu w glebie i wodzie konkretnej miejscowości. Wyjątkowo wysoka jest zawartość jodu w morskich wodorostach. Dużą ilość wykryto w rybach morskich i owocach morza.

UWAGA: długotrwałe przechowywane jodowanej soli kuchennej i obróbka kulinarna produktów spożywczych prowadzi do znacznej utraty (do 65%) jodu.

PRAKTYCZNA RADA         

Solić mniej, ale nie używać oczyszczonej soli kuchennej. W gospodarstwie domowym trzeba używać soli z mikropierwiastkami (kłodawskiej, lub morska), bogatych w jod i brom. Dla osób stosujących mało soli kuchennej można polecić preparat „multiwitamina + jod”

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi