Kapusta - odwieczne lekarstwo

Od najdawniejszych czasów uważana jest za roślinę leczniczą. W starożytności kapustą leczono choroby płuc i wątroby. Ponoć chroni przed zamroczeniem alkoholowym. W rosyjskim lecznictwie ludowym zalecano ją przy zaburzeniach trawiennych, chorobach wątroby i śledziony, stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzenia I i II stopnia, stłuczeniach, trudno gojących się ranach. Liście ugotowane w mleku z otrębami stosuje się w postaci okładów przy skazie limfatycznej i wilgotnej egzemie.

Kwaszona kapusta dobrze przechowuje witaminę C, dlatego też w zimie stanowi ważne jej źródło. Sok z kwaszonej kapusty zaleca się jako napój bogaty w witaminy, ogólnie wzmacniający, poprawiający apetyt i trawienie, przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego, zaparciach i żylakach. Natomiast sok wyciśnięty ze świeżych liści jest doskonałym środkiem gojącym owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, stosują się go także przy nieżycie żołądka z niedokwaśnością, przy chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, cukrzycy, niestrawności oraz atonii jelit.

Soku z kapusty nie można zażywać przy nadkwaśności. Sok z kapusty zmieszany z odwarem z nasion jest lekarstwem na bezsenność. Odwar z samych nasion działa przeciw robakom. Świeże głąby zjadane kilka razy dziennie są specyfikiem przeciwko dolegliwościom tarczycy.

 

Sok z kapusty kwaszonej ekologiczny uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z kapusty i marchwi kwaszonych oraz pasteryzację.

Sok z kapusty kwaszonej ekologiczny zawiera witaminę A, E, K, PP, C, B1, B2, oraz związki mineralne m.in. wapń, potas, magnez, mangan, siarka, arsen, żelazo, fosfor, molibden. 

Właściwości zdrowotne: działanie przeciwnowotworowe, pobudza produkcję czerwonych krwinek, jest moczopędny, hamuje wzrost polipów jelita grubego, działa kojąco na wrzody żołądka, pobudza układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy, działa korzystnie na procesy wzrostu, przeciwdziała chorobie wieńcowej, obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Skład: sok z ekologicznej kapusty kwaszonej*, sól.

*Produkt rolnictwa ekologicznego  

Produkt pasteryzowany. Występujący osad tworzą naturalne składniki.

 

https://produktybenedyktynskie.com/p120,sok-z-kapusty-kwaszonej-ekologiczny

Źródło: http://www.herbae.pl

Sieci społecznościowe

Tagi