Kardamon malabarski prof. Elżbieta Pisulewskia

Kardamon malabarski – Elettaria cardamomum syn, Cardamomum oficinale, Alpinia cardamomum z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Przyprawy tej używali Egipcjanie, starożytni Grecy i Rzymianie, a do Europy dotarła szlakami karawan. W stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach Indii (Wybrzeże Malabarskie) i na Cejlonie, oprócz tego uprawiany jest w Tanzanii, Kambodży, Gwatemalii i na Malajach. Kardamon to roślina o grubym bulwiastym kłączu, liściach lancetowatych o krótkich pochwach i groniastym kwiatostanie. Owocem jest torebka z kanciastymi nasionami, barwy brunatnej lub czerwonej. Smak nasion korzenno-palący. Surowiec stanowią nasiona i olejek. Kardamon to ostre, aromatyczne zioło mające właściwości pobudzające i wzmacniające, zwłaszcza na nerki i płuca. Uspokaja skurcze, poprawia trawienie i ma działanie wykrztuśne. Nasiona są dodatkiem w piekarnictwie, do przypraw curry, marynat, deserów mlecznych, kompotów owocowych, kawy i win korzennych. W formie nalewki podlega kontroli administracyjnej w niektórych krajach. W lecznictwie kardamon stosowany jest w niestrawności, nudnościach, wymiotach, moczeniu bezwiednym i chorobach płuc. Olejek kardamonowy jest ważnym surowcem w przemyśle kosmetycznym. Ma zastosowanie do wyrobu perfum, kadzidełek, odświeżaczy powietrza, żeli pod prysznic.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  158

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi