Kardiochirurg wskazuje, co naprawdę powoduje choroby serca

Według Dwighta Lundella, to nie tłuszcz i cholesterol stanowią bezpośrednie przyczyny chorób serca, lecz pokarmy przetworzone, które wywołują zapalenia.

Dr Dwight Lundell, kardiochirurg z 25-letnim stażem, przyznaje się do błędu. Do tej pory, on i jego koledzy przyjmowali, że przyczyną chorób serca jest wysoki cholesterol. Za jedyną dopuszczalną terapię uznawali leki na jego obniżenie i dietę niskotłuszczową. Występowanie przeciwko tym zaleceniom traktowali jak herezję i błąd w sztuce. Jednak dziś tych zaleceń nie sposób obronić, zarówno ze względów etycznych, jak i naukowych.

Odkrycie, że to zapalenie ściany tętnicy jest faktyczną przyczyną chorób serca, powoli prowadzi do zmiany podejścia do leczenia. Jak dotąd, ordynowany sposób odżywiania się doprowadził do epidemii otyłości i cukrzycy, które są bardziej szkodliwe, niż jakakolwiek znana z przeszłości zaraza. Według statystyk, na choroby serca cierpi obecnie 75 mln Amerykanów, na cukrzycę 20 mln, a 57 mln ma stan przedcukrzycowy. Zaburzenia te pojawiają się w coraz młodszym wieku.

Zapalenie powoduje, że cholesterol odkłada się w ścianach tętnic, wywołując choroby serca i udary mózgu. Gdyby nie to, przemieszczałby się on swobodnie w organizmie, tak jak chciała natura. Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną przed bakteriami, toksynami i wirusami. Doskonale spełnia swoją rolę w zapobieganiu infekcjom, jednak ciągłe wystawianie organizmu na czynniki drażniące prowadzi do szkodliwego stanu, zwanego zapaleniem przewlekłym. Większość z nas nieświadomie naraża się na takie czynniki, stosując zalecane diety ubogie w tłuszcze (z wyjątkiem tłuszczów wielonienasyconych) i bogate w węglowodany.

Najważniejszymi sprawcami przewlekłego zapalenia są nadmiar prostych węglowodanów w naszym jedzeniu (cukier, mąka i produkty z nich wytwarzane) i zbyt duże spożycie tłuszczów omega-6 z olejów roślinnych, zawartych w wielu pokarmach przetworzonych. Jedzone po kilka razy dziennie, powodują powtarzające się mikrourazy naczyń krwionośnych, na które organizm reaguje ciągłym stanem zapalnym. Dzieje się tak, ponieważ nasze komórki są w stanie przyswoić jedynie ograniczoną ilość prostych węglowodanów. Nadmiar cukru jest przez nie odrzucany, co prowadzi do wzrostu jego zawartości we krwi. Jego cząsteczki wiążą się z różnymi rodzajami białek, które działają na ścianę naczyń krwionośnych jak papier ścierny.

Z kolei tłuszcze omega-6, niezbędne dla organizmu jako ważny element błon komórkowych, muszą występować w równowadze z tłuszczami omega-3. Jeśli zostanie ona zaburzona na korzyść omega-6, błony komórkowe zaczynają wydzielać związki chemiczne, zwane cytokinami, które bezpośrednio wywołują zapalenia. W diecie większości Amerykanów proporcje obu rodzajów tłuszczów kształtują się na poziomie od 15:1 do 30:1 na korzyść omega-6, podczas gdy optymalnie powinno to być 3:1. Na domiar złego, nadwaga związana z takim odżywianiem się prowadzi do powstawania przeciążonych komórek tłuszczowych, wydzielających duże ilości związków chemicznych, wywołujących zapalenia. Proces zapoczątkowany czymś tak niewinnym, jak pączek smażony w oleju, przeradza się z czasem w błędne koło, prowadząc do chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy, a w końcu - choroby Alzheimera.

Za każdym razem, gdy jemy żywność przetworzoną, przybliżamy się o krok do stanu przewlekłego zapalenia. Organizm człowieka nie jest przystosowany do przyswajania pożywienia wypełnionego cukrem i nasączonego tłuszczami omega-6. Jedyna rada to powrót do pokarmów bliższych stanowi naturalnemu, budowa mięśni i spożywanie większej ilości białek. Należy zwiększyć ilość węglowodanów złożonych, zawartych w warzywach i owocach i ograniczyć tłuszcze omega-6. To ostatnie można osiągnąć, zastępując tłuszcze roślinne zwierzęcymi.

Teorie o tłuszczach nasyconych i wysokim cholesterolu, jako jedynych przyczynach chorób serca, doprowadziły do rozpowszechnienia się rodzajów pożywienia, które wywołało epidemię przewlekłego zapalenia tętnic. Ale można temu przeciwdziałać. Zastępując żywność wywołującą zapalenie podstawowymi substancjami odżywczymi, pochodzącymi z surowego, nieprzetworzonego jedzenia, można wręcz odwrócić powstające latami uszkodzenia tętnic, spowodowane niewłaściwą dietą.

 

Na podst. Heart surgeon declares on what really causes heart illness, Dr Dwight Lundell, tunedbody.com.

Sieci społecznościowe

Tagi