
Kawa orkiszowa i zbożowe latte wg. św. Hildegardy z Bingen
Kawę orkiszową dobrze jest pić regularnie na śniadanie, jest szczególnie łagodna dla żołądka i jelit. Można też zrobić z niej orkiszowe latte, jesienią dodatkowo dyniowe z galgantem, ale po kolei…
Punkt pierwszy – przygotowujemy ziarnistą kawę orkiszową:
Dzień 1: 2 łyżki ziaren kawy gotujemy w 500 ml wody 5-6 minut, odcedzamy. Ziarna przechowujemy w lodówce. Kawa jest jeszcze słaba.
Dzień 2: 2 łyżki ziaren kawy gotujemy wraz z ziarnami z poprzedniego dnia w 500 ml wody 5-6 minut, odcedzamy. Ziarna znów wkładamy do lodówki.
Dni kolejne: każdego kolejnego dnia dodajemy 2 łyżki ziaren do tych z dnia poprzedniego i gotujemy jak wcześniej. Można tak postępować dopóki nie pękną pierwsze ziarna. Wtedy należy wszystkie wyrzucić a następnego dnia zacząć wszystko od początku.
Dopiero na trzeci-czwarty dzień a najlepiej piątego dnia kawa nabierze właściwej mocy – wtedy warto zrobić z niej orkiszowe late. Można też kupić mieloną kawę orkiszową lub instant.
Punkt drugi – przygotowujemy mleko zbożowe do kawy typu latte:
Składniki:
200g płatków orkiszowych,
1,5 litra gorącej wody, ewentualnie syrop orkiszowy do smaku
Płatki orkiszowe (lub owsiane) rozdrabniamy do konsystencji drobnej kaszki , zalewamy je gorącą wodą i odczekujemy pół godziny. Następnie energicznie mieszamy i przecedzamy przez lnianą ściereczkę (gęstą gazę), dokładnie odciskając. Możemy dosłodzić miodem/syropem orkiszowym, dodać szczyptę soli bez antyzbrylaczy. Nie zawsze wychodzi białe, częściej lniane i ma niewielki osad, który należy rozmieszać przed użyciem. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Możemy też użyć mleka migdałowego (przepis na blogu) lub dobrego mleka od krowy.
Punkt trzeci – przygotowujemy mus dyniowy do orkiszowo-dyniowego latte z galgantem:
Składniki:
500-800g surowej dyni ulubionej odmiany
Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze 30-40 minut. Ciepłą miksujemy na puree. Jeśli mus jest zbyt wodnisty, podgrzewamy go w garnku na małym ogniu przez kolejne pół godziny, by woda odparowała. Nadwyżki musu wykorzystamy do pasty, zupy czy dyniowych kopytek (przepisy na blogu).
Robimy zbożowe latte!
Składniki:
200 ml kawy orkiszowej,
300 ml mleka,
do posypania: galgant, cynamon, zmielone goździki, ewentualnie dobrej jakości kakao (przyprawy można też zagrzać wraz z mlekiem).
Gotujemy/zaparzamy kawę orkiszową. W między czasie w drugim rondlu podgrzewamy mleko do temperatury 70 stopni (wraz z 2 łyżkami dyniowego musu i 1 łyżką orkiszowego słodu, jeśli decydujemy się na dyniowe masala latte), podgrzane mieszamy spieniaczem do mleka. Ciepłe mleko rozlewamy do 2 szklanek, zostawiając trochę mlecznej pianki. Cienkim strumieniem dolewamy do szklanek zaparzoną kawę. Na koniec wykładamy mleczną piankę i posypujemy, najlepiej galgantem.
http://www.hildegarda.edu.pl/kawa-orkiszowa-i-zbozowe-latte/