Kisiel z wiśni

Sezon wiśniowy w pełni, więc proponuję zrobić z nich… kisiel. Równie smaczny wychodzi z jagód, porzeczek czy malin. Wystarczy domowy sok i pektyna jabłkowa jako zagęstnik. Uwaga – w tej roli równie dobrze sprawdza się mąka kasztanowa, rozrobiona jak klasyczna ziemniaczana.

Składniki:

  • 500ml soku z wiśni,
  • szczypta galgantu,
  • cukier do smaku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka pektyny jabłkowej 100% plus 1 łyżka cukru.

 

Wiśnie opłukać i wydrylować, sok zachować. Doprawić go galgantem, sokiem z cytryny oraz cukrem według uznania, podgotować. Pektynę jabłkową zmieszać z 1 łyżką cukru, dodać do soku, zagotować i przez pół minuty gotować na wolnym ogniu. Wlać do salaterek i pozostawić do schłodzenia. Można podawać ze słodką śmietaną lub sosem waniliowym, udekorowane wisienką z syropu. Z pozostałych wiśni robię klasyczną konfiturę, gotując je z cukrem na malutkim ogniu przez 15-20 minut dwa-trzy dni z rzędu, na koniec dodając sok z cytryny.

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl/przepisy

Sieci społecznościowe

Tagi