Kluseczki szpinakowe

600g świeżego szpinaku

1 duża cebula

łyżka masła

150g twarożku

50g startego parmezanu

2 jajka

1 żółtko

sól

galgant

bertram

gałka muszkatołowa

200g białej mąki orkiszowej

 

Szpinak umyć i przełożyć nieosuszony do szerokiego garnka. Podgrzewać chwilę, aż straci sprężystość. Ostudzić, odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, chwilę smażyć razem, po czym ostudzić. Zmieszać twarożek i parmezan. Dodać jajka i żółtko. Przyprawić. Połączyć całość ze szpinakiem i stopniowo dodawać mąki orkiszowej. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Formować kluseczki za pomocą dwóch łyżeczek i wrzucać je do gorącej osolonej wody (najlepiej użyć dużego garnka). Zmniejszyć płomień i pozwolić kluskom nasiąknąć wodą do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać na podgrzanych talerzach. Można polać kluski roztopionym masłem i posypać parmezanem.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

 

Sieci społecznościowe

Tagi