KOCIMIĘTKA WŁAŚCIWA prof. Elżbieta Pisulewska

Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) występuje w Europie, Azji, na Bliskim Wschodzie oraz w Ameryce Północnej. W Polsce spotykana na niżu. Rośnie na poboczach dróg, przy zabudowaniach i płotach, a czasami na polach uprawnych. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Kocimiętka to bylina o wysokości 60-120 cm. Cała roślina szorstko owłosiona, aromatyczna. Liście krótkoogonkowe, dolne trójkątne, górne podługowate. Kwiaty białawe lub bladoróżowe, dwuwargowe, warga dolna purpurowo nakrapiana. Owocem jest rozłupka. Surowcem są liście i ziele o miętowo-cytrynowym zapachu. Zawierają irydoid nepetalakton (koci feromon), około 0,5% olejku (karwakol, nepetol, pulegon), gorycze i garbniki. Stosowane są w biegunkach i przewlekłych zapaleniach oskrzeli. Kocimiętka przywabia zapachem koty i niektóre owady, w tym pszczoły, ale odstrasza inne np. muchy, komary, karaczany.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  45

 

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi