Kocimiętka właściwa prof. Elżbieta Pisulewska

Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) to bylina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w Europie, Afryce i Ameryce Pn. w Polsce spotykana na niżu jako zdziczała. Roślina aromatyczna, szorstko owłosiona. Wykształca rozgałęzioną łodygę o wysokości do 120 cm, liście ogonkowe, sercowojajowate. Kwiaty o zabarwieniu białym lub bladoróżowym osadzone w kątach liści. Owocem jest rozłupka. Odmianą botaniczną kocimiętki  właściwej jest  odmiana cytrynowa (Nepeta cataria var. citriodora). Dawniej pszczelarze używali świeżego ziela kocimiętki cytrynowej do nacierania wnętrza nowych uli. Dzięki małym wymaganiom glebowym, dużej trwałości gatunku oraz wydajności miodowej około 800 kg/ha jest to idealna roślina do zagospodarowania suchych nieużytków.

Podobnie jak kocimiętka właściwa i jej odmiana cytrynowa, kocimiętka naga (Nepeta nuda) jest także zaliczana do cennych roślin miododajnych i ma podobną wydajność miodową.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  140

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi