
KOFEINA I TEINA prof. Iwona Wawer
W 100g suchych liści herbaty jest 2-5g kofeiny, w zależności od gatunku i sposobu fermentacji. Po wypiciu filiżanki herbaty kofeina szybko się wchłania do krwioobiegu pobudzając pracę serca i układu nerwowego.
Jej zawartość zależy od jakości surowca, warto więc kupować herbatę dobrej jakości. Otóż, teanina obniża ciśnienie krwi, podniesione przez kofeinę. Działa więc antagonistycznie do kofeiny, ale powoduje też przyjemne uczucie odprężenia. Jest to neurotransmiter, czyli substancja wpływająca na przekazywanie informacji i pracę mózgu. Badając aktywność mózgu po podaniu teaniny, potwierdzono pojawianie się fal typu alfa, charakterystycznych dla relaksu.
Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.165
Zioła o. Zygmunta PAMIĘĆ I KONCENTRACJA. Suplement diety.
Zastosowanie: Wspomaganie koncentracji i pamięci uzasadnia obecność bakopy, której związki czynne optymalizują pracę mózgu, u młodych jak i u ludzi starszych. Występujące w surowcu bakozydy (saponiny steroidowe) podtrzymują procesy odtruwania organizmu. Korzeń żeń-szenia, bogaty w ginsenozydy (saponiny), aktywizuje również pamięć i koncentrację w stanach zmęczenia oraz w okresie wytężonej nauki. Zielona herbata jest źródłem związków polifenolowych, o właściwościach antyoksydacyjnych i wspiera organizm w okresie stresu oraz przemęczenia. Dodatek lecytyny wspomaga działanie wyciągów roślinnych.