KOKTAJL JAGLANY z nektarynką i brzoskwinią

Wyjątkowo sycąca propozycja na zdrowe rozpoczęcie dnia. Koktajl ten stanowi doskonały pomysł na przemycenie bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe nasion chia. Dzięki nim cała potrawa uzyskuje intrygujący wygląd.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 25 min.

Wartość odżywcza na 100 g potrawy: Energia: 68 kcal | B: 1,6 g | W: 13,1 g | T: 1,2 g | Błonnik: 1,2 g

 

Składniki:

  • mleko migdałowe - 1,5 szklanki
  • kasza jaglana sucha - 60 g
  • nektarynka - 2 szt.
  • brzoskwinia - 2 szt.
  • miód pszczeli - 1 łyżeczka
  • nasiona chia - 1 łyżka

 

Opłukaną kaszę ugotuj w dwóch szklankach wody ze szczyptą soli. Gotuj na małym ogniu, aby kasza się nie przypaliła. Gorącą kaszę przełóż do blendera, dodaj nektarynki, brzoskwinie oraz miód pszczeli i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Na koniec powoli wlewaj mleko wraz z nasionami chia. Wszystko dokładnie jeszcze raz zmiksuj. Rozlej do szklanek od razu lub chwilę schłódź w lodówce.

PORADA: Gdy po wykonaniu tego koktajlu odstawisz go na kilka godzin do lodówki, nasiona chia zaczną żelować. Dzięki temu smoothie przeistoczy się w bardzo smakowity pudding.

 

 

Źródło: Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn, Kaszoterapia, Wydawnictwo M, Kraków 2017

Sieci społecznościowe

Tagi