
Koktajl lniany z morelami, pietruszką i jagodami goji
Siemię lniane to istna skarbnica związków odżywczych. Zaopatruje nas nie tylko w bezcenne kwasy omega-3, ale również w lignany które poprawiają perystaltykę jelit. Śluzy wydzielane przez ziarenka siemienia oczyszczają i wzmacniają układ trawienny dlatego polecane jest ono w szczególności osobom cierpiącymi na stany zapalne żołądka, np. wrzody, refluks.
Składniki:
- 4 dojrzałe morele (lub 2 brzoskwinie)
- 6 łyżek stołowych siemienia lnianego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki owoców goi
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
- ½ szklanki natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Wodę zagotowujemy, dodajemy nasiona lnu i gotujemy ok. 5 min. do osiągnięcia konsystencji kisielu.
2. Kisiel odsączamy od ziarenek siemienia
3. Brzoskwinie pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i miksujemy razem z kisielem (ostudzonym lub od razu po zdjęciu z ognia), natką pietruszki i namoczonymi wcześniej jagodami goji.
Źródło: www.ekoquchnia.pl