Koktajl lniany z morelami, pietruszką i jagodami goji

Siemię lniane to istna skarbnica związków odżywczych. Zaopatruje nas nie tylko w bezcenne kwasy omega-3, ale również w lignany które poprawiają perystaltykę jelit. Śluzy wydzielane przez ziarenka siemienia oczyszczają i wzmacniają układ trawienny dlatego polecane jest ono w szczególności osobom cierpiącymi na stany zapalne żołądka, np. wrzody, refluks.

Składniki:

  •  4 dojrzałe morele (lub 2 brzoskwinie)
  •  6 łyżek stołowych siemienia lnianego
  •  2 szklanki wody
  •  2 łyżki owoców goi
  •  2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
  •  ½ szklanki natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Wodę zagotowujemy, dodajemy nasiona lnu i gotujemy ok. 5 min. do osiągnięcia konsystencji kisielu.
2. Kisiel odsączamy od ziarenek siemienia
3. Brzoskwinie pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i miksujemy razem z kisielem (ostudzonym lub od razu po zdjęciu z ognia), natką pietruszki i namoczonymi wcześniej jagodami goji.

 

 

Źródło: www.ekoquchnia.pl

Sieci społecznościowe

Tagi