Kolejne dobre wieści o czerwonym winie

Wiemy już, że czerwone wino zawiera zdrowe polifenole, czyli naturalne antyutleniacze, a także niewielką ilość resweratrolu, który wzmacnia funkcje antyoksydacyjne organizmu i zmniejsza zapalenia.

A teraz na jaw wyszły kolejne zalety tego trunku, opisane w badaniu opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrion . Naukowcy oceniali skutki picia czerwonego wina, mierząc dwa ważne parametry. Pierwszy, to LPS, czyli powiązany z jelitami bakteryjny marker stanów zapalnych. Jego podwyższony poziom jest skorelowany z nasileniem tychże stanów, które uważa się za kamień węgielny takich schorzeń, jak Alzheimer, choroba naczyń wieńcowych, cukrzyca czy rak.

Drugim mierzonym parametrem była flora bakteryjna w jelitach. Dziś jest już jasne, że istnieje silna współzależność między jej składem, a naszym zdrowiem, szczególnie, jeśli chodzi o choroby zapalne.

Okazało się, że regularne spożywanie czerwonego wina wyraźnie zwiększa ilość konkretnych typów bakterii, obecnych w przewodzie pokarmowym, zwanych bifidobakteriami. Zmniejszają one przepuszczalność jelitową, co ostatecznie prowadzi do obniżenia stanów zapalnych (mierzonych za pomocą stężenia LPS). A pamiętajmy, że podwyższony LPS jest powiązany z takimi problemami, jak ciężkie depresje, autyzm, a nawet choroba Alzheimera.

Tak więc, do listy dobrodziejstw związanych z czerwonym winem możemy dodać to, iż korzystnie zmienia naszą florę bakteryjną. Ale nie oznacza to, iż im więcej go pijemy tym lepiej. Zalecam lampkę dziennie w przypadku kobiet i dwie lampki w przypadku mężczyzn.

 

Na podst. Good News about Red Wine, Fill Your Glass With This to Improve Gut Microbiota, 

Sieci społecznościowe

Tagi