KONWALIA MAJOWA prof. Elżbieta Pisulewska

Konwalia majowa, syn. Lanuszka (Convalaria maialis) występuje w Europie, Ameryce Pn., Azji. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna. Należy do rodziny konwaliowatych (Convallariaceae). Roślina wykształca pęd kwiatostanowy do wysokości 30 cm, otoczony odziomkowymi, podłóżnojajowatymi liśćmi. Kwiaty białe, dzwonkowate, wydzielające intensywny zapach.

Surowcem jest kwiatostan i ziele zbierane we wczesnym okresie kwitnienia. Ze względu na zawartość glikozydów nasercowych kardenolidowych, saponin steroidowych, flawonoidów (kemferol, kwercyna) stosowane jest w leczeniu serca i niewydolności krążenia. Ziele służy do przygotowywania wielu leków i preparatów nasercowych oraz nalewek. W medycynie azjatyckiej tradycyjnie stosowano korzeń konwalii majowej w leczeniu chorób naczyń i serca.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 41

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi