KONWALIA MAJOWA prof. Elżbieta Pisulewska

Konwalia majowa, syn. Lanuszka (Convalaria maialis) występuje w Europie, Ameryce Pn., Azji. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna. Należy do rodziny konwaliowatych (Convallariaceae). Roślina wykształca pęd kwiatostanowy do wysokości 30 cm, otoczony odziomkowymi, podłóżnojajowatymi liśćmi. Kwiaty białe, dzwonkowate, wydzielające intensywny zapach.

Surowcem jest kwiatostan i ziele zbierane we wczesnym okresie kwitnienia. Ze względu na zawartość glikozydów nasercowych kardenolidowych, saponin steroidowych, flawonoidów (kemferol, kwercyna) stosowane jest w leczeniu serca i niewydolności krążenia. Ziele służy do przygotowywania wielu leków i preparatów nasercowych oraz nalewek. W medycynie azjatyckiej tradycyjnie stosowano korzeń konwalii majowej w leczeniu chorób naczyń i serca.

Krem do rąk o zapachu konwaliowym polecany jest szczególnie do pielęgnacji rąk zniszczonych, wysuszonych oraz narażonych na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Krem do rąk o zapachu konwaliowym bardzo dobrze nawilża i regeneruje skórę, zmniejszając szorstkość naskórka. Bogaty jest w pielęgnujące składniki: masło Shea, olej macadamia, wygładza i odżywia skórę dłoni, pozostawiając ją miękką, gładką i doskonale nawilżoną.

Masło shea inaczej masło karite to substancja tłuszczowa, która tworzy warstwę ochronną na powierzchni skóry oraz włosów. Warstwa ta zapobiega utracie wilgoci z głębokich warstw skóry oraz zapewnia ochronę naszym włosom. Masło shea to bogate jest również w witaminy – A i E, dzięki temu redukuje nadmierną suchość skóry i uzupełnia jej naturalną warstwę lipidową.

Olej Makadamia hamuje proces starzenia się skóry, chroniąc ją przed wpływem wolnych rodników. Posiada doskonałe właściwości zmiękczające i wygładzające. Jest szczególnie polecany do skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej oraz podrażnionej.

 

 

www.produktybenedyktynskie.com

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 41

www.portal.abczdrowie.pl

www.manufakturakosmetyczna.pl

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi