Kotleciki z dyni

Składniki:

500 g dyni

2 jajka

80g posiekanych prażonych pestek dyni

2 łyżki stołowe szałwii

2 szczypty soli

2 szczypty galgantu

2 szczypty galgantu

2 szczypty bertramu

szczypta gałka muszkatołowej

olej słonecznikowy

 

Dynię pokroić w grube plasterki, posolić i odstawić na 20 minut, po czym odcisnąć przez kuchenną ściereczkę. Wyciśniętą masę zmieszać z jajkami, pestkami dyni, ziołami i przyprawami. Uformować z masy nieduże kotleciki i smażyć na małym ogniu na oleju po 5 minut z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Najlepiej podawać z cykorią endywią lub sałatą liściastą z malinowym dressingiem.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi