Kotlety cielęce z szałwią

Składniki:

4 kotlety cielęce

listki szałwii

plaster szynki

sól

galgant

bertram

łyżka stołowa masła klarowanego

marsala

woda

 

Kotlety naciąć w taki sposób, żeby powstały torebki. Włożyć do nich po 3 listki szałwii i po plasterku szynki. Obficie doprawić z obu stron solą, bertramem, galgantem. Rozgrzać na patelni masło i opiekać kotlety na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć mięso z patelni. Pozostały na patelni sos zalać odrobiną marsali lub innego słodkiego wina z dodatkiem wody i zagotować. Doprawić solą, galgantem i bertramem, a następnie zmniejszyć ogień i przełożyć kotlety z powrotem na patelnię.

Zostawić mięso na chwilę, żeby miało szansę z obydwu stron nasiąknąć sosem. Gotowe kotlety przełożyć na talerze i podawać z polentą lub makaronem orkiszowym.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi