Kotlety jagnięce z tymiankiem i miętą wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 1 kg kotletów jagnięcych (ok. 8 sztuk), 2 ząbki czosnku, 1 łodyżka świeżego (lub 1 łyżka suszonego) tymianku, 5-6 świeżych liści mięty, sól, pieprz, 1 łyżka soku cytrynowego, 3-4 łyżki oleju (lub 30 g masła).

Przygotowanie: Kotlety dobrze opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem i naciąć obwódkę z tłuszczu. Czosnek obrać i rozgnieść. Zioła opłukać i drobno posiekać. Mięso natrzeć czosnkiem, połową przygotowanych ziół, solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Odstawić na krótko pod przykryciem. Kotlety smażyć10-15 minut na gorącym tłuszczu, tak aby w środku pozostały lekko różowe. Po upływie połowy czasu przewidzianego na smażenie odwrócić i posypać resztą ziół.

 

Tymianek ma delikatny posmak goździków. W kuchni francuskiej uważany jest za jedno z najznakomitszych ziół. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią.Ziele tymianku zawiera m.in. olejek eteryczny (z głównym składnikiem: tymolem), flawonoidy, fenolokwasy, garbniki, saponiny, witaminę B i C oraz sole mineralne (znaczne ilości litu i glinu). Bogaty skład chemiczny sprawia, że tymianek działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, napotnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco i uspokajająco.  

Sieci społecznościowe

Tagi