Kozłek lekarski prof. Elżbieta Pisulewska

Kozłek lekarski, syn. Waleriana lekarska Valeriana officinalis to bylina z rodziny kozłkowatych (Valerianaceae).

Występuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce na niskich torfach, podmokłych łąkach i w zaroślach, a także na plantacjach produkcyjnych. Roślina wykształca łodygę nierozgałęzioną, pustą w środku, wysokości do 2m. Liście odziomkowe i łodygowe nieparzystopierzastodzielne. Kwiatostan wielokwiatowy, baldachokształtny. Kwiaty drobne dzwonkowatolejkowate, białe, bladoróżowe lub bladolila. Owoce drobne, pokryte piórkowatym puchem kielichowym.

Surowcem są kłącze i korzeń kozłka, zbierane w drugim roku wegetacji. Zawierają 0,5-1% irydoidów o charakterze estrów (walepotriaty), olejek o charakterystycznym zapachu, wolne monoterpeny, związek triterpenowy – walerozyd A, aktynidynę. Wyciągi alkoholowe z korzeni stosowane są w stanach nadmiernej pobudliwości, stanach lękowych, trudnościach w zasypianiu, zaburzeniach układu pokarmowego na tle nerwowym.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  45-46

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi