Krążki cukinii w chrupiącej panierce z ciecierzycy

Lekko, wegetariańsko i bezglutenowo, bo taka też potrafi być kuchnia św. Hildegardy.

Składniki:

  • 250 g cukinii,
  • 1 jajko (najlepiej od kur z tradycyjnego chowu),
  • 2-3 łyżki mąki z kasztanów,
  • 8 łyżek „bułki tartej” z ciecierzycy (wystarczy zmielić w młynku do kawy lub termomiksie suche ziarna),
  • 2 ząbki czosnku (jeden do dressingu, drugi do panierki),
  • olej słonecznikowy do smażenia,

...plus sałata z dressingiem (olej, ocet winny/sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i zioła do smaku) i kilkoma łyżkami ugotowanymi ziaren ciecierzycy, sól kamienna bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, bertram, galgant.


Ziarna ciecierzycy moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej zalać je na noc), potem odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, soląc pod koniec gotowania.

Cukinię myjemy, kroimy pod skosem na cienkie, długie plastry, solimy i odkładamy.

Suchą ciecierzycę (nie tę namoczoną czy ugotowaną!) mielimy w młynku do kawy lub termomiksie na „bułkę tartą” (można też użyć mąki z ciecierzycy lub fasoli, ale panierka będzie wtedy mniej chrupiąca).

Sałatę myjemy i osuszamy. Z oleju, octu winnego (soku z cytryny, czosnku) i ziół przyrządzamy winegret. Doprawiamy go solą i pieprzem, odstawiamy na bok.


Jajko rozcieramy z przyprawami (szczypta soli, pieprzu, bertram, macierzanka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Plastry cukinii obtaczamy lekko w mące z kasztanów jadalnych, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, solidnie dociskając całość w panierce. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy z sałatą polaną winegretem i posypaną kulkami gotowanej cieciorki.

W wersji tradycyjnej można użyć orkiszowej mąki, bułki tartej i gotowanych ziaren orkiszu.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl/krazki-cukinii-chrupiacej-panierce-ciecierzycy/

Sieci społecznościowe

Tagi