Krem odżywczy różany prof. Elżbieta Pisulewska

Faza olejowa: 20g maceratu różanego na oleju migdałowym, 8g emulgatora Olivem 1000, 5g oleju z dzikiej róży, 5g oleju z rokitnika, 5g oleju jojoba.

Faza wodna: 70g hydrolatu różanego, 4g (1 łyżeczka) gliceryny, 1g witaminy E, 2g d-pantenolu, 2g włókien z pomarańczy, kilka kropel różanego olejku eterycznego.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy kąpiel wodną, odmierzamy odpowiednią ilość emulgatora w zlewce, w tym przypadku jest to Oliver 1000 i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i wyciągamy.

2. Omierzamy resztę składników fazy olejowej i dodajemy do rozpuszczonego emulgatora i łączymy je razem w kąpieli wodnej, a następnie odmierzamy fazę wodną i podgrzewamy.

3. Mierzymy temperaturę fazy wodnej oraz fazy olejowej. Powinny one wynosić po ok. 40°C.

Do fazy wodnej, dolewamy po kropli fazę olejową, cały czas miksując benderem ok. 5 minut. Bardzo ważne jest aby robić to powoli i stopniowo dodawać fazę olejową, inaczej krem się zwarzy.

4. Następnie dodajemy witaminę E, włókna pomarańczy, d-pantenol. Krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec, kiedy preparat nie jest gorący dodajemy kilka kropel olejku eterycznego różanego. Gotowy krem przekładamy do słoiczków. Podpisujemy. Krem przechowujemy w lodówce (trwałość to ok. 2-4 tygodni).

 

TYNIEC - WARSZTATY TAJEMNICE ZIÓŁ CZĘŚĆ III/2016

Elżbieta Pisulewska, Monika Jackowska

Receptury kremów wykonanych na warsztatach w Tyńcu

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi