Krem z selera naciowego z lubczykiem

Składniki:

  • 1 seler naciowy
  • biała cebula
  • świeży lubczyk
  • 1/4 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 500 ml mleka migdałowego
  • sól, biały pieprz
  • pestki dyni

 

Przygotowanie:

Seler kroimy na kawałki i gotujemy na parze do miękkości (przez około 10 minut).

W średnio głębokim garnku podsmażamy cebulę. Dodajemy wino i olej kokosowy. Chwilę gotujemy.

Dodajemy ugotowanego na parze selera, mleko, liście lubczyku, sok z cytryny i przyprawy, chwilę podgrzewamy.

Miksujemy blenderem na gładki krem, podajemy z pestkami dyni.

 

Źródło:baziolka.pl

Sieci społecznościowe

Tagi