Kremówki z Wadowic

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 300 g mąki,
  • 300 g masła lub margaryny
  • jajko i żółtko
  • łyżka octu
  • trochę wody (2-3 łyżki)

Krem:

  • 5 żółtek 
  • 100-150 g cukru
  • litr mleka
  • kostka masła
  • szklanka mąki
  • 1/2 torebki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta. Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto, mokre jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę. Ciasto robić w chłodnym miejscu. Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować tak, aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką, ciasto ponownie złożyć w kopertę i znów rozwałkować; tę czynność wrobi się w ciasto. Na koniec ciasto podzielić na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temperaturze 180-220°C. 

Przygotowanie kremu. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dolać szklankę zimnego mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Gotować 3 minuty na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając . Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając dodawać po łyżce kremu. Podawać pomiędzy płatami ciasta francuskiego.

Smacznego!!

 

 

 

 

Źródło: 365 stron życia, Jolanta Marszałek, Wydawnictwo JEDNOŚĆ

 

Sieci społecznościowe

Tagi