
Krupnik papieski
Składniki:
Mała włoszczyzna
20 dag żeberek wieprzowych
3 suszone grzyby
10 dag kaszy pęczak
25 dag ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
2 l wody
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte grzyby i żeberka włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować ok. 30 minut. Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić w kawałki. Dodać do wywaru i gotować jeszcze 20 minut. Kaszę przepłukać zimna wodą na sitku, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, dodać połowę masła i gotować w osobnym garnku 30 minut. Żeberka wyjąć z wywaru, obrać z mięsa. Kaszę i mięso dodać do wywaru i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodać pozostałe masło i posypać posiekanym koperkiem.