Krupnik papieski

Składniki:

Mała włoszczyzna

20 dag żeberek wieprzowych

3 suszone grzyby

10 dag kaszy pęczak

25 dag ziemniaków

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanego koperku

2 l wody

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Umyte grzyby i żeberka włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować ok. 30 minut. Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić w kawałki. Dodać do wywaru i gotować jeszcze 20 minut. Kaszę przepłukać zimna wodą na sitku, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, dodać połowę masła i gotować w osobnym garnku 30 minut. Żeberka wyjąć z wywaru, obrać z mięsa. Kaszę i mięso dodać do wywaru i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodać pozostałe masło i posypać posiekanym koperkiem.

 

Źródło: Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2008.

Sieci społecznościowe

Tagi