Korzenne szaszłyki z indyka

Składniki:

250g medalionów z fileta z indyka

1 pokrojona cebula

1 łyżka siekanej kolendry

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 łyżeczka kminku

½ łyżeczki kurkumy

2 łyżki oliwy z oliwek

Kilka kropli octu balsamicznego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Na patelnię z powłoką zapobiegającą  przywieraniu wrzuć pokrojoną cebulę, siekaną kolendrę, dodać 3 szczypty pieprzu, sproszkowaną paprykę, kminek, kurkumę oliwę z oliwek i mięso z indyka. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 15 minut, żeby przeszło ich zapachem.

Smażyć je na średnim ogniu, przewracając  co 3-4minuty na drugą stronę . medaliony z indyka nabić na wykałaczki do szaszłyków i skropić kilkoma kroplami  octu balsamicznego.

Do szaszłyków można podawać ryż z szafranem, ratatouille lub purée.

 

Składniki przeciwrakowe:

Cebula, kurkuma, kminek, oliwa z oliwek

 

Źródło: dr Chantal Tse, Kuchnia antyrakowa. Dieta profilaktyczna, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011

Sieci społecznościowe

Tagi