Pokrzywa zwyczajna – zastosowanie oraz właściwości

Pokrzywa jest rośliną powszechnie znaną, którą można spotkać w lasach, ogrodach, na polanach czy w zaroślach. Niemal wszyscy wiedzą, że pokrzywa charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. Właściwości pokrzywy wynikają z jej zawartości, gdyż jest rośliną bogatą w witaminy A, C, K2 oraz B oraz składniki mineralne jak magnez, żelazo czy wapń.

W czym może pomóc pokrzywa?

Przede wszystkim pokrzywa zwyczajna wykazuje właściwości moczopędne i oczyszczające, z tego powodu jest określana jako akwaretyk, czyli roślina-lek zwiększająca diurezę. Pokrzywa ma także zdolność uzupełniania jonów żelaza u osób z ich niedoborem oraz jest traktowana jako wspomagacz u osób chorujących na cukrzycę, gdyż normalizuje glikemię. Ponadto pozytywnie wpływa na organizm w schorzeniach reumatycznych oraz trądziku młodzieńczym. Do zastosowania zewnętrznego wyciąg z pokrzywy poleca się na włosy, gdyż przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi skóry oraz wzmacnia włosy. Z kolei sok z pokrzywy z dodatkiem miodu jest stosowany przy grypie czy przeziębieniu na wzmocnienie odporności. Pokrzywa zwyczajna z uwagi na swój skład wykazuje takie właściwości jak:

  • detoksykacyjne(odtruwa organizm, wspomaga pracę nerek czy wątroby,
  • jest silnie moczopędna i dlatego zaleca się jej stosowanie w przypadku obrzęków, kamicy nerkowej czy chorobach woreczka żółciowego,
  • nasila procesy przemiany materii,
  • jako źródło żelaza, krzemu, witaminy C podnosi odporność organizmu,
  • łagodzi objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn.

Co sprawia, że pokrzywa posiada prozdrowotne właściwości?

Właściwości pokrzywy wynikają ze składników, jakie są zawarte w tej roślinie. W pokrzywie znajduje się wiele związków biologicznie czynnych, które są obecne w całej roślinie(liściach, korzeniu czy soku). W składzie pokrzywy znajdują się tak ważne składniki jak:

  • kwasy organiczne(jak np. masłowy, kawowy czy mrówkowy),
  • witaminy: B1, C, E, i K,
  • związki organiczne(fosfor, mangan, krzem oraz wapń),
  • chlorofil,
  • cholina,
  • flawonoidy,
  • alkaloidy,
  • serotonina,
  • sterole,
  • cukry,
  • polifenole,
  • antocyjany,
  • terpeny.

Dieta. Kiedy można stosować pokrzywę?

Właściwości pokrzywy zwyczajnej pozwalają na jej zastosowanie w wielu przypadkach. Jednak najczęściej pokrzywa jest stosowana:

  • w czasie odchudzania,
  • do pielęgnacji ran i owrzodzeń,
  • przy infekcjach bakteryjnych,
  • przy kłopotach z jelitem i żołądkiem,
  • w przypadku anemii, przy kłopotach gruczołem krokowym,
  • do wsparcia pracy nerek i wątroby,
  • na poprawę metabolizmu,
  • dla oczyszczenia organizmu ze złogów kwasu moczowego,
  • do leczenia różnego rodzaju krwawień.

Preparaty z pokrzywą mają zdolność łagodzenia dolegliwości związanych z:

  • okresem klimakterium,
  • z gośćcowym zapaleniem stawów,
  • stanami początkowej cukrzycy,
  • kamienicą wątroby,
  • żółtaczką,
  • wrzodami żołądka
  • i wiele innych.

Jak powinno wyglądać dawkowanie pokrzywy w trakcie kuracji?

Należy podkreślić, że pokrzywa zwyczajna wykazuje swoje właściwości tylko w okresie stosowania(w trakcie kuracji). Po zaprzestaniu jej stosowania efekty zanikają. Zaleca się, aby sok z pokrzywy stosować 2-3 razy dziennie w ilości 15 ml, również napary z ziela pokrzywy powinny być spożywane 2-3 w ciągu dnia.

Podstawowe sposoby użycia pokrzywy

Na użytek wewnętrzny można przygotować napar z liści i korzeni. Wystarczy dodać liście i korzeń do wody i następnie gotować 3 minuty. Zaparzać pod przykryciem przez 20 minut, a po odcedzeniu pić napar w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Takie napary są zalecane przy chorobach reumatycznych, w trakcie kuracji oczyszczających, a nawet przy biegunkach. Z kolei sok ze świeżej pokrzywy jest zalecany dla oprawy samopoczucia oraz do zwężenia naczyń krwionośnych. Sok można uzyskać w sokowirówce lub blenderze, do których wrzucamy umyte łodygi z liśćmi.