Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką

Składniki:

( na 4 porcje)

  • 2 łyżki zmielonej kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 4 połówki piersi z kurczaka, bez skóry,
  • 200 g szalotki, posiekanej,
  • 200 g jabłek, obranych i posiekanych,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka octu winnego sherry.

Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą, pieprzem i marynuj pod przykryciem w lodówce 2 godziny.

W niedużym garnku przygotuj confit: wsyp kawałki jabłek, drobno posiekaną szalotkę, cukier, sól, masło i gotuj, mieszając na średnim ogniu ok. 10 minut, aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet winny, zamieszaj i odstaw z ognia.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla lub grillową, żeberkowaną patelnię. Obsmażaj 3-5 minut z każdej strony i przełóż na talerze. Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze skarmelizowanych jabłek i szalotki. Sałata z winegretem też bardzo będzie pasować.

1 porcja: 320 kcal, 13 g tłuszczów (5 g nasyconych), 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 36 g białka.

 

Źródło: womenshealth.pl

Sieci społecznościowe

Tagi