Kurczak z kurkami wg. św.Hildegardy z Bingen

Składniki: 1 kurczak, 10 dag małych kurek, pół szklanki białego wytrawnego wina typu riesling, 4 łyżki śmietany, duży ząbek czosnku przeciśnięty, 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, łyżka mąki

Kurczaka pokroić na kawałki, usuwając skórę i kości (pozostały szkielet można wykorzystać do ugotowania bulionu).

Pokrojone kawałki kurczaka oprószyć solą, przyprawami i posypać mąką.

W rondlu rozgrzać połowę oliwy i masła, dodać kawałki kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Wlać riesling, dodać liść laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu.

Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i masło, dodać kurki (te większe trzeba przekroić), lekko posolić i smażyć aż puszczą sok i ten sok odparuje.

Tak przygotowane kurki dodać do rondla z kurczakiem.

Kiedy mięso będzie już miękkie (po ok. pół godziny), dodać śmietanę.

Potrawka z kurczaka i kurek, duszonych w rieslingu, z dodatkiem śmietany - wino dodało bardzo ciekawego smaku zarówno kurczakowi, jak i grzybom.

Sieci społecznościowe

Tagi