
Kwiatowa zupa warzywna - Dieta Daniela
Składniki:
- 1,2 litra wody
- ćwierć kalafiora
- ćwierć brokuła
- ćwierć kalarepy
- 15 plasterków pora
- 2 białe cebule
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 suszone pomidory (bez oleju)- opcjonalnie
- pół łyżeczki macierzanki
- 2 szczypty kozieradki
- 2 szczypty kardamonu - opcjonalnie
- łyżeczka lubczyku
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki soli (np. himalajskiej)
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa pokroić w plasterki. Do gotującej wody wrzucić pokrojone warzywa - prócz kalafiora i brokuła. Po 15 minutach gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować ok.3minuty po zagotowaniu. Następnie dodać brokuł. Zagotować. Zostawić pod przykryciem na ok. 10 min po wyłączeniu.
Zupa warzywna to idealna propozycja na szybkie w przygotowaniu danie idealnie nadające się na post warzywno-owocowy.
Źródło: Don Colbert, Dieta Daniela.Detoks, Wydawnictwo M, Kraków 2016