Kwiaty cukinii w cieście piwnym

Pod względem botanicznym cukinie należą do rodziny dyniowatych (włoskie „zucchini” znaczy tyle co mała dynia), przy czym jadalne i smaczne są nie tylko owoce, ale również kwiaty cukinii, zarówno te męskie, jak i żeńskie (tym drugim towarzyszą małe cukinie). Sami spróbujcie. Aha, po opłukaniu wodą męskim kwiatom cukinii należy delikatnie usunąć pręciki (co prawda nie zatrujecie się nimi, ale zmniejszycie ryzyko alergii, a pyłek nie zdominuje delikatnego smaku dania).

Składniki:

  • 7-9 kwiatów cukinii,
  • pół szklanki jasnego piwa (można użyć orkiszowego),
  • pół szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 405 lub 630),
  • pół łyżeczki cynamonu (można dać szczyptę galgantu i bertramu),
  • szczypta soli kamiennej bez antyzbrylaczy,
  • olej słonecznikowy lub kokosowy do smażenia,
  • opcjonalnie odrobina pudru trzcinowego do posypania.

Do miseczki wlewamy piwo i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Na patelnię wylewamy olej tak by przykrył równomiernie dno i mocno rozgrzewamy. Każdy kwiat cukinii zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię, po 1-2 minutach przekręcamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Osączamy na papierowym ręczniku, zjadamy jeszcze ciepłe, posłodzone idealnie imitują racuchy.

PS. W tym samym piwnym cieście (z solidną szczyptą soli i bertramu) możemy usmażyć listki szałwii na smaczne czipsy. Polecam!

 

Piwo mnisze o wyrazistym, mocnym smaku z wyczuwalną goryczką i lekkim aromatem. Uzyskane w procesie dolnej fermentacji. 

Piwo jasne, pełne. Pasteryzowane, alk.5,7% obj., ekstrakt 13% wag.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi