Laur na pobudzenie apetytu

Wawrzyn szlachetny (inaczej laur) był świętym drzewem dla Greków i Rzymian; uznawano go za drzewo Apolla. Rośliną tą honorowano poetów i imeperatorów.

Drzewo dorasta do około pięciu- sześciu metrów wysokości. Należy do rodziny wawrzynowatych; ma giętkie gałęzie i gęstą koronę. Kwiaty są białożółtawe. Wywodzi się z Palestyny i występuje również w innych krajach basenu Morza Śródziemnego.

Wawrzyn rośnie w południowej Europie, gdzie większość mieszkańców zbiera jego liście i suszy, by potem wykorzystać je jako przyprawę. Liście zawierają olejek eteryczny i garbniki. W lecznictwie stosuje się liście, owoce (jedne i drugie wzmagają apetyt), a także olejek z liści i owoców oraz olej ze świeżych owoców, które znalazły zastosowanie w chorobie reumatycznej.

W liściach zawarta jest substancja, która rozchodząc się od krtani po całym ciele, zwalcza dysfunkcje wszystkich narządów.

Z drzewa laurowego pozyskuje się olejek stosowany w medycynie. Liście i owoce są powszechnie używane jako przyprawa do wielu potraw. Napar z liści znajduje zastosowanie jako środek wzmacniający żołądek, napotny oraz wiatropędny. Przemacerowane liście są skuteczne na wzmocnienie nerwów i pobudzenie układu trawiennego.

Przyjmowanie: jeden gram sproszkowanych liści trzymać w ustach, aż się zmieszają ze ślin, a potem połknąć – dwa razy dziennie.

 

Źródło:Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi