Lebiodka

Wieloletnia roślina zielna o przyjemnym zapachu. Łodygi wzniesione, czerwonawonabiegłe, w górze rozgałęzione Liście podługowato jajowate do 3 cm długości, od spodu gruczołowato przeświecające Liliowe, grzbieciste kwiaty zebrane w nibyokółki skupione są w szczytowe podbaldachy. Występuje na nasłonecznionych zboczach, brzegach lasów, łąkach i przy drogach.

Surowcem zielarskim jest ziele (Herba Origani). Zawiera olejek eteryczny, związki goryczowe, garbniki, żywicę, fitosterol. Zbiera się je w początkach kwitnienia ścinając górną cześć łodygi podczas słonecznej pogody. Suszyć w przewiewnych miejscach.

Lebiodka do dziś jest ulubionym lekiem ludowym na Śląsku. Stosuje się w postaci naparów jako środek antyseptyczny, uspokajający, przeciwskurczowy. Polecana bywa przez lekarzy, zwłaszcza przy naruszeniu funkcji układu nerwowego, bezsenności, rozstrojeniu nerwów. Lebiodka wybitnie poprawia trawienie. Można ją stosować przy bronchitach jako środek wykrztuśny. W postaci okładów napar lebiodki stosuje się przy bólach gardła oraz w postaci kąpieli przy schorzeniach dermatologicznych.
W medycynie ludowej poleca się napary z lebiodki przy bolesnym miesiączkowaniu i chorobach kobiecych, bólach serca, przeziębieniu, kaszlu i kokluszu, a także przy gośćcu i skazie moczanowej.

Napar: 1 łyżkę ziela zalać półtorej szklanki wrzątku. Pić 2 – 3 razy dziennie po pół lub ćwierć szklanki.

Z kwiatów otrzymuje się znakomity pomarańczowy barwnik do wełny. Olejek znalazł zastosowanie w kosmetyce. Świetna przyprawa do mięs, sosów, sałatek, pizzy, drobiu.

 

Klasztorna mieszanka ziołowa Na Krążenie jest polecana dla osób po czterdziestym roku życia. Zawiera makro i mikro elementy oraz znaczną ilość krzemionki. Zawiera witaminy, sole mineralne oraz inne cenne składniki ziołowe.

Owoc róży zawiera dużo witaminy C, działającej wzmacniająco na naczynia krwionośne.

Głóg bogaty jest we flawonoidy i witaminę C ma szczególnie korzystny wpływ na serce. Obniża ciśnienie, poprawia ukrwienie mięśnia sercowego, zwiększa przepływ wieńcowy krwi, przyśpiesza akcję serca i poprawia jego tolerancję na niedobór tlenu

Liść pokrzywy pomaga w przypadku tworzenia się piasku nerkowego, jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Ponieważ ma ona także korzystny wpływ na trzustkę, herbatka z pokrzywy obniża poziom cukru w krwi, leczy choroby i zapalenia dróg moczowych, schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony, w chorobach wirusowych i bakteryjnych.

Składniki: owoc róży, kwiat głogu, liść pokrzywy, liść borówki brusznicy, ziele miodunki, ziele lebiodki, ziele krwawnika, naowocnia fasoli, ziele skrzypu, ziele rdestu ptasiego.

Sposób parzenia: 2 łyżeczki ziół na 250 ml, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut.

Pić 1-2 razy dziennie.

https://produktybenedyktynskie.com/p1968,klasztorna-mieszanka-ziolowa-na-krazenie

Sieci społecznościowe

Tagi