Len złocisty prof. Elżbieta Pisulewska

Len złocisty  (Linum flavum) to gatunek jednoroczny z rodziny lnowatychy (Linaceae) pochodzący z Bliskiego Wschody. Występuje w Turcji na Kaukazie oraz Europie. W Polsce bardzo rzadki, spotykany głównie na południu (Wyżyna Małopolska, Lubelska, Roztocze). Roślina wykształca wzniesioną , rozgałęzioną łodygę wysoką do 50 cm, liście o łopatkowatym  kształcie osadzone skrętolegle,  kwiaty o zabarwieniu żółtym, zebrane w wierzchotę na szczycie łodygi.  Wykorzystanie lnu złocistego jest podobne do lnu zwyczajnego. W lecznictwie stosowane są: nasiona lnu złocistego, olej tłoczony na zimno z nasion, wytłoki(tzw. mączka lniana). Len działa osłonowo, przeciwzapalnie i łagodząco.  Poprawia  kondycję słuchu i zniszczonych włosów, jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów farbowanych i matowych. Wpływa na nie regenerująco i sprawia, że są lśniące i miękkie. Dzięki tym właściwościom len jest także składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji  cery wrażliwej, suchej i ze skłonnością do alergii. Siemię lniane stosowane są także w wielu kosmetykach osłonowych.

 

Omega 3 Bioestry + mniszek lekarski + len + owocnia fasoli + lubczyk + skrzyp + krwawnik + hibiskus.

Wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

- Wspiera usuwanie produktów przemiany materii oraz nadmiaru wody z organizmu.
- Siemię lniane, poprzez śluz oraz zdolność pęcznienia, wspiera czynności przewodu pokarmowego i prawidłowe wypróżnienia.
- Korzeń z zielem mniszka, ziele krwawnika, korzeń lubczyku optymalizują trawienie.
- Korzeń z zielem mniszka oraz ziele skrzypu wpływają na utrzymanie prawidłowej diurezy,

Wodne wyciągi ziołowe posiadają działanie wspomagające w procesie utrzymania prawidłowej masy ciała. Siemię lniane, poprzez zdolność pęcznienia, reguluje czynności przewodu pokarmowego i wspomaga prawidłowe wypróżnienia. Korzeń z zielem mniszka, ziele krwawnika i korzeń lubczyka optymalizują trawienie. Dodatkowo korzeń z zielem mniszka oraz ziele skrzypu wpływają na utrzymanie prawidłowej diurezy, usuwając produkty przemiany materii łącznie z nadmiarem wody z organizmu.

Życiodajne oleje: Bioestry to najczystsza forma kwasów Omega 3, 6, 9. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczone z pożywieniem.

- Są niezbędne w procesach regeneracji organizmu.

- Stanowią budulec nowych komórek.

Stosując kwasy Omega 3, 6, 9 wspieramy serce i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, poprawiamy kondycję skóry, włosów, paznokci oraz stawów, regenerujemy gospodarkę tłuszczową organizmu.

Zastosowanie: Składniki preparatu wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Siemię lniane, poprzez śluz i zdolność pęcznienia, wspiera czynności przewodu pokarmowego i prawidłowe wypróżnienia. Korzeń z zielem mniszka, ziele krwawnika i korzeń lubczyka optymalizują trawienie. Dodatkowo korzeń z zielem mniszka oraz ziele skrzypu wpływają na utrzymanie prawidłowej diurezy, wspierając usuwanie produktów przemiany materii, łącznie z nadmiarem wody z organizmu.

 

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 74

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi