Len złocisty prof. Elżbieta Pisulewska

Len złocisty  (Linum flavum) to gatunek jednoroczny z rodziny lnowatychy (Linaceae) pochodzący z Bliskiego Wschody. Występuje w Turcji na Kaukazie oraz Europie. W Polsce bardzo rzadki, spotykany głównie na południu (Wyżyna Małopolska, Lubelska, Roztocze). Roślina wykształca wzniesioną , rozgałęzioną łodygę wysoką do 50 cm, liście o łopatkowatym  kształcie osadzone skrętolegle,  kwiaty o zabarwieniu żółtym, zebrane w wierzchotę na szczycie łodygi.  Wykorzystanie lnu złocistego jest podobne do lnu zwyczajnego. W lecznictwie stosowane są: nasiona lnu złocistego, olej tłoczony na zimno z nasion, wytłoki(tzw. mączka lniana). Len działa osłonowo, przeciwzapalnie i łagodząco.  Poprawia  kondycję słuchu i zniszczonych włosów, jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów farbowanych i matowych. Wpływa na nie regenerująco i sprawia, że są lśniące i miękkie. Dzięki tym właściwościom len jest także składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji  cery wrażliwej, suchej i ze skłonnością do alergii. Siemię lniane stosowane są także w wielu kosmetykach osłonowych.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 74

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi