Leszczyna pospolita prof. Elżbieta Pisulewska

Leszczyna pospolita, syn. orzech laskowy (Corylus avellana) to krzew należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae). Występuje w krajach o klimacie umiarkowanym. W dietetyce stosowane są jądra nasienne (Coryli semen) dostarczające niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), steroli i związków mineralnych. W kosmetyce znaczenie ma olej o  delikatnym zapachu, pozyskiwany z orzechów. Przeznaczony jest dla skóry dojrzałej, wrażliwej, przemęczonej, tłustej. Ma właściwości ściągające i lekko tonizujące. Surowcem zielarskim mającym zastosowanie w lecznictwie tradycyjnym (ludowym) są liście leszczyny zbierane w okresie V-VIII i suszone w warunkach naturalnych. Odwary z liści stosowane są jako lek ściągający, zawierają garbniki oraz związki flawonoidowe (pochodne kwercetyny).

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 85-86

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi