
Leszczyna pospolita prof. Elżbieta Pisulewska
Leszczyna pospolita, syn. orzech laskowy (Corylus avellana) to krzew należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae). Występuje w krajach o klimacie umiarkowanym. W dietetyce stosowane są jądra nasienne (Coryli semen) dostarczające niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), steroli i związków mineralnych. W kosmetyce znaczenie ma olej o delikatnym zapachu, pozyskiwany z orzechów. Przeznaczony jest dla skóry dojrzałej, wrażliwej, przemęczonej, tłustej. Ma właściwości ściągające i lekko tonizujące. Surowcem zielarskim mającym zastosowanie w lecznictwie tradycyjnym (ludowym) są liście leszczyny zbierane w okresie V-VIII i suszone w warunkach naturalnych. Odwary z liści stosowane są jako lek ściągający, zawierają garbniki oraz związki flawonoidowe (pochodne kwercetyny).
Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 85-86