Lilak na bóle i przeziębienia

Lilak pospolity – Syringa vulgaris (potocznie, ale błędnie zwany — bzem) to krzew lub niskie drzewo do 3 – 6 m wysokości. Do Polski trafił w XVI wieku z Turcji, stąd jego popularna nazwa – bez turecki.

Surowcem jest kwiat i liście. Kwiat zawiera olejek eteryczny, natomiast kora, gałązki i liście — syringinę i syringopikrynę. Liście zbiera się przed rozwinięciem kwiatów i suszy bezpośrednio po zbiorze w przewiewnym miejscu. Kwiaty zbiera się, gdy rozwijają się dolne partie kwiatostanu.

Macerat z liści bzu razem z kwiatem lipy jest znakomitym środkiem napotnym przy wszelkich przeziębieniach.

Lilak wchodzi w skład maści do nacierania przeciw bólom neuralgicznym i stawowym. Zmielone liście przykłada się na ropiejące rany.
W medycynie ludowej napar z kwiatów lilaka pije się przeciw malarii, ostrym biegunkom, nadciśnieniu, wrzodom żołądka, kaszlowi, kokluszowi.

Wywar z kwiatów poleca się na przeziębienia. Kwiat lilaka nastawia się na oczyszczonej nafcie i stosuje do nacierania przy reumatyzmie i zapaleniu korzonków nerwowych. Z naparu liści robi się kompresy na trudno gojące się rany, a świeże liście przykłada się do bolącej głowy.

Napar – zalać łyżkę kwiatów szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut.

Odwar  - gotować  przez 20 minut na małym ogniu kwiaty w proporcji: łyżka kwiatów zalana szklanką wody, a potem ta porcja uzupełniona do pełnej szklanki przegotowaną wodą. Lekko osłodzony miodem odwar stosuje się przy przeziębieniach.
Macerat - łyżkę kwiatów zmieszanych (1:1) z zielem krwawnika i (1:0,25) kwiatem wrotyczu zalać półtorej szklanki wrzątku i pozostawić na noc. Rano przecedzić. Pić po ćwierć szklanki przy przeziębieniach.
Nalewka - pół zmielonych liści lub kwiatów zalać 2 szklankami wódki lub spirytusu. Stosować do nacierania przy reumatyzmie i nerwobólach.

 

Mazidło - pół szklanki zmielonych kwiatów (lub pół na pół kwiatów i liści) zalać 2 szklankami nafty oczyszczonej i postawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Po tym terminie można wcierać w bolące miejsce.

 

Źródło: herbae.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi