Łosoś w śmietanie z rukwią wg. św. Hildegardy z Bingen

Składniki: 4 plastry fileta z łososia, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 1 liść laurowy, 1/8 l wytrawnego białego wina, 1 żółtko, l łyżka octu estragonowego, 125 g śmietany, 1 garść rukwi, ewentualnie 1 łyżeczka mąki orkiszowej.

Przygotowanie: Filety krótko opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 min., a następnie posolić i popieprzyć. Szalotkę obrać i drobno posiekać, poddusić na roztopionym maśle. Ułożyć na wierzchu filety, dodać liście laurowe i wino, a następnie dusić na średnim ogniu przez 5-10 min. Wyjąć rybę i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Ubić żółtko z octem estragonowym, dodać pozostałe masło i śmietanę i wymieszać w rondlu. Dodać umytą i drobno pokrojoną rukiew. Zagotować i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Usunąć liść laurowy. Sos zagęścić według uznania mąką orkiszową wymieszaną na gładko z odrobiną wody. Filety włożyć do rondla i pozostawić na 2 min. w sosie.

Sieci społecznościowe

Tagi