Ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą i anemią. A jak smakuje!

W dzieciństwie kojarzył nam się tylko z nieapetyczną, zieloną papką - źle przyrządzany na długie lata zniechęcił Polaków do siebie. Teraz jest synonimem wyszukanego smaku, elegancji w kuchni i dbałości o zdrowie. Szpinak, bo o nim mowa, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo i kwas foliowy.

Ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą i anemią. To zasługa zawartych w nim beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Makarony, pierożki, naleśniki, omlety, tarty, ciasto francuskie, a nawet zupa-krem to dania, które idealnie komponują się ze szpinakiem.

 

Sieci społecznościowe

Tagi