Mąka z wrotyczem pospolitym

Wskazania lecznicze:

nieżyt dróg oddechowych (katar, kaszel), zapalenie zatok, upławy (o ile nie są wynikiem infekcji)

Skład:

wrotycz pospolity, mąka (orkiszowa)

Zastosowanie: 

Na kaszel: 1-2 pełne łyżki stołowe mąki z wrotyczem wymieszać w wodzie na gładką masę i wlać, mieszając, do wrzącej (osolonej) wody. Gotowe zjeść z dodatkiem masła jako zupę.

Na katar: z 3 łyżek stołowych mąki z wrotyczem, 1 jajka i niewielkiej ilości wody zrobić ciasto na naleśniki i usmażyć lub z 2 łyżek stołowych mąki z wrotyczem i 3 jajek usmażyć jajecznicę.

Na upławy: zrobić z mąki z wrotyczem zasmażkę, do fasoli lub duszonego mięsa.

Uwaga:

W przypadku zapalenia zatok jeść codziennie. Do tego opiekany chleb z dużą ilością cynamonu ( i cukru). W przypadku upławów należy stosować wszystkie opisane sposoby przyrządzania na zmianę, ponieważ kuracja wymaga dłuższego czasu i dzięki temu wrotycz tak szybko się nie znudzi. Dodatkowo można zastosować leczniczo szałwię (np. do kąpieli) W przypadku większości podanych działań leczniczych można używać także świeżego wrotyczu (drobno posiekany do naleśników). Nie stosować jedynie jako środka wykrztuśnego. W tym celu potrzebna jest mączna zupa z wrotyczem, którą zawsze przyrządzam z proszku z wrotyczu. Działanie można wzmocnić dodając więcej proszku lub świeżego wrotyczu (przewlekłe zapalenie zatok).

Wrotycz pospolity nie jest gatunkiem paproci, lecz należy do rodziny astrowatych, podobnie jak rumianek. Stosujemy wyłącznie liście wrotyczu. Nie są one trujące, w przeciwieństwie do trujących kwiatów. 

U Hildegardy czytamy:

Kto ma ostry kaszel, niech przyrządzi z mąki i wrotyczu zupę, je ją często, a suchość i wewnętrzne wody i kaszel uwolnią się, gdy ten pełen nieczystości człowiek je wydali i wtedy poczuje się lepiej. 

 

Źródło: Gottfried Hertzka, Domowa apteka Św. Hildegardy, Wydawnictwo AA, Kraków 2014

Sieci społecznościowe

Tagi