Makaron z bobem i pieczarkami

Może wyda się wam dziwne że opisałam to danie jako dietetyczne. Jak to przecież jest z makaronem ! A no tak, bo przecież makaron sam w sobie nie tuczy!! A jeszcze jak jest z mąki Durum, pełnoziarnistej, orkiszowej lub gryczanej to jest zwyczajnie zdrowy! No i najważniejsze: NIE WOLNO GO ROZGOTOWAĆ!!!

Składniki na 4 porcje każda wychodzi po ok 175kcal!!! Dlatego z czystym sumieniem można zjeść podwójną !!

Makaron kolanka 100 g

Bób 200 g (1 szkl.)

Cukinia 100 g (1 średnia szt.)

Pieczarki świeże 200 g

Cebula 220 g (2 średnie)

Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)

Sól biała 4 g (0,50 płaskich łyżeczek)

Pieprz czarny, zmielony 2 g (2 szczypty)

Oregano 6 g (1 płaska łyżeczka)

Pieprz Cayenne 1 g (1 szczypta)

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając aby został al-dente
Bób gotujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy i obieramy ze skórek. Cebulę obieramy i kroimy na spore kawałki. Cukinię kroimy na wygodne dla nas plasterki ( ja przekroiłam wzdłuż na ćwiartki i dopiero w plasterki) Pieczarki myjemy i kroimy na plastry.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy cebulę. Kiedy się zrumieni dodajemy pieczarki. Po chwili wrzucamy cukinię i lekko całość solimy. Trzymamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając, czekamy aż odparuje woda z pieczarek i cukinii. Dorzucamy bób i makaron. Całość doprawiamy ziołami.

 

 

 

 

 

Źródło: www.durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi