Makaron z cukini

Był już orkiszowy makaron domowy, czas na obiecane tagliatelle z cukinii. Prawda, że do złudzenia przypomina klasykę? W warzywniakach obok zielonej pojawiła się żółta odmiana cukinii – zachęcam do spróbowania, „makaron” z niej zrobiony będzie wyglądał niczym czterojajeczny:) Cukinię należy pokroić w plastry szczelinowym nożem, a te w odpowiedniej szerokości paski. Tak przygotowany „makaron” wrzucamy do osolonego wrzątku na 1-2 minuty. Płuczemy na sicie, podajemy polane masłem i posypane parmezanem albo z ulubionym sosem (np. szpinakowo-serowym z kawałkami kurczaka). Proste, pyszne, pomysłowe. Wiosną można zrobić kolorowe warzywne tagliatelle, wzbogacając je o paseczki młodej marchewki i pietruszki. Należy je jednak wrzucić na wrzątek 2 minuty wcześniej, by były równie miękkie.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi