Maliny – cudowne właściwości lecznicze.

Maliny – przepełnione słońcem, słodkie i w tym czasie najtańsze. Teraz jest najlepszy czas na ich zbieranie (udowodniono bowiem, że maliny dziko rosnące mają większa zawartość prozdrowotnych składników) i kupowanie. Jedzcie jako przekąskę, miksujcie w koktajlach i mroźcie. Malina, wraz z innymi jagodowymi ( jagodami, borówkami i truskawkami) śmiało może starać się o miano super-owocu. Tytuł ten zdobywa dzięki dużej zawartości fenoli (w tym kwasu elagowego), polifenoli – antocyjanów oraz antyoksydacyjnych witamin C i E oraz błonnika. Synergiczne połączenie tych składników oraz innych fitozwiązków powoduje, że maliny wykazują: silne działanie antyoksydacyjne, czyli likwidujące wolne rodniki, działanie przeciwnowotworowe, poprzez oddziaływanie anty-mutagenne oraz hamowanie procesu nowotworzenia na każdym jego etapie, działanie przeciwmiażdżycowe (dzięki hamowaniu utleniania lipidów) i hipolipemiczne, działanie przeciwzapalne (istotne w chorobach reumatycznych), działanie przeciwwirusowe,napotne,przeciwgorączkowe (istotne w sezonie grypowym). Maliny odznaczają się najwyższą zawartością (obok jeżyn i owoców dzikiej róży) kwasu elagowego (ok 1500μg/g) z czego blisko 90 procent znajduje się w pestkach. Podobnie wysoką zawartość tego kwasu zaobserwowano w winogronach białych i ciemnych (w skórkach) odmiany muscadine i owocach granatu (pestki). Cennym źródłem tego kwasu będą również orzechy włoskie (590 μg/g), ich spożywanie będzie istotne zwłaszcza w prewencji chorób układu krążenia. Hitem ostatniego czasu jest odkryty w malinach keton o oddziaływaniu podobnym do kapsaicyny zawartej w papryce chilli. W badaniach in vitro udowodniono, że wpływa on na zmniejszenie zawartości tłuszczu w adipocytach (komórkach tłuszczowych) i zwiększa metabolizm komórkowy. Należy jeszcze wspomnieć o udowodnionym i tradycyjnie stosowanym od lat napotnym, przeciwgorączkowym i przeciwwirusowym działaniu soku z malin i naparu z suszonych owoców. To naturalna i łatwo dostępna broń przeciwko chorobom wynikającym z przeziębienia. Wysoka zawartość w świeżych malinach witaminy C oraz witamin z grupy B będzie wspomagać nasz organizm w nadchodzącym okresie grypowym.

 

 

Syrop mniszy malinowy posiada tradycyjny domowy smak i zapach, pamiętany przez wielu z dzieciństwa. Jest niezastąpionym środkiem rozgrzewającym i napotnym stosowanym przy przeziębieniu i grypie, ma działanie wzmacniające ze względu na zawarte w nim witaminy (C, B, betakaroten). Dzięki zawartości kwasu salicylowego ma właściwości antyseptyczne, a obecność związków polifenolowych i pochodnych cyjanidyny zapewnia silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, neutralizację szczególnie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników tlenowych i hydroksylowych. Syrop może być rozcieńczony wodą w celu sporządzenia smacznego napoju, polecany również jako dodatek do herbat i potraw.

Pasteryzowany, bez konserwantów.

Składniki: Cukier, sok z malin (37%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy.

 

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Źródło: www.jedzeniejakleczenie.pl

Sieci społecznościowe

Tagi