Mangan prof. Iwona Wawer

Organizm człowieka dorosłego zawiera 12-20mg manganu. Poziom tego mikropierwiastka jest szczególnie wysoki w mózgu, wątrobie, nerkach i trzustce. Biochemiczne mechanizmy działania manganu wiążą się z jego udziałem w funkcjonowaniu enzymów. W większości przypadków mangan nie jest składnikiem enzymów, lecz współdziałając z jonami innych metali, aktywuje ich działanie katalityczne. Do enzymów, których funkcjonowanie wymaga obecności manganu zaliczają się glukozylotransferazy, biorące udział w biosyntezie siarczanu chondroityny, składnika tkanki chrzęstnej.

  • Mangan jest potrzebny do prawidłowej budowy kości i stawów.
  • Bierze on także udział w syntezie dopaminy, kwasów tłuszczowych i fosfatydyloinozytolu, przez co wpływa na prawidłowe funkcje systemu nerwowego.
  • Mangan bierze prawdopodobnie udział w procesach syntezy lub metabolizmu insuliny. Stwierdzono obniżenie poziomu manganu we krwi i tkankach osób chorych na cukrzycę, natomiast suplementacja wykazuje działanie hipoglikemiczne.
  • Przypuszcza się, że istnieje związek między deficytem manganu a zachorowaniem na tozeń rumieniowy, bowiem dodanie do żywności manganu poprawia stan takich chorych.

Intensywność wzrostu dzieci w znacznym stopniu zależy od spożycia manganu. Dzieci o niskim wzroście spożywały średnio o 40% manganu mniej w porównaniu z dziećmi o wysokim wzroście.

Zapotrzebowanie na mangan nie jest jeszcze dokładnie rozpoznane. Minimalne dobowe zapotrzebowanie na mangan osób dorosłych prawdopodobnie wynosi 2-3mg, a zalecany poziom jego spożycia to 2,5-5mg.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.117

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi