Mango – powody, dla których warto go jeść

Mango to słodki, choć odrobinę cierpki owoc o smaku przypominającym mieszankę brzoskwini, śliwki i banana, o miękkim, mięsistym, lekko włóknistym, ale też soczystym miąższu. Smakuje wyśmienicie, choć nie każda odmiana może trafić w Wasze gusta. Mango to owoc bogaty w korzystny dla metabolizmu błonnik, minerały oraz przeciwutleniacze, dzięki którym zapobiega powstawaniu raka jelit, piersi, prostaty i białaczki. Jest źródłem poprawiającej wzrok witaminy A oraz beta-karotenu, alfa-karotenu i beta-kryptoksantyny, które razem korzystnie wpływają na stan skóry, dlatego owoce mango stosuje się również w kosmetyce, również tej naturalnej, domowej. W świeżym owocu znajduje się też dużo potasu niezbędnego w procesach kontroli pracy serca oraz ciśnienia krwi. Z kolei duża ilość witamin B6, C i E wpływa korzystnie na odporność organizmu, opóźnianie procesów starzenia oraz pracę mózgu. Warto też wspomnieć o sporej ilości miedzi znajdującej się w owocach mango, która w ludzkim organizmie jest katalizatorem dla niektórych enzymów.

 

Produkty Benedyktyńskie

Herbata Owoce Egzotyczne to mocny smak czarnej herbaty z dodatkiem aromatycznych kwiatów i smaków egzotycznych owoców : ananasa, papai, mango, kwiatu malwy i nagietka. Herbata naciąga bardzo szybko intensywnym naparem, dlatego nie należy parzyć jej zbyt długo.

Składniki: herbata czarna, kawałki papai, kawałki ananasa, kawałki mango, kwiat malwy, kwiat nagietka, aromat.

Sposób parzenia: Zaparzać wrzątkiem 90 - 95°C przez około 3 - 5 minut. Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu, gdyż wydzielające się do naparu garbniki sprawią, że napar będzie gorzki i zahamują wchłanianie magnezu i żelaza oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Źródło: Źródło: www.dorotakaminska.pl

Sieci społecznościowe

Tagi