Marzanka wonna prof. Elżbieta Pisulewska

Marzanka wonna syn. przytulina wonna (Asperula odorata, syn.Galium odoratum) to bylina z rodziny marzanowatych (Rubiceae). Występuje  w Europie, Iranie i Afryce Północnej. W Polsce na niżu
i w górach. Roślina wykształca łodygę wysokości do 60 cm. Liście dolne łopatowate, występujące
w okółkach po 6, górne lancetowate występujące w okółkach po 8. Kwiaty drobne, białe, wonne zebrane w baldachogrona. Owocem jest rozłupnia, rozpadająca się na 2 rozłupki pokryte haczykowatymi szczecinkami.

Surowcem jest ziele, zebrane z początkiem fazy kwitnienia. Zawiera kumarynę, glikozydy irydoidowe, flawonoidy, fenolokwasy i garbniki. Napary i odwary z ziela stosowane w zastojach żylnych oraz
w stanach skurczowych jelit. Marzanka jest rośliną miododajną.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  47

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi