Naturalny kosmetyk masło karite - shea

Masło karite (masło shea) to tłuszcz pozyskiwany z drzew rosnących na terenach sawanny w Afryce Zachodniej. Ta cenna substancja bardzo korzystnie wpływa na naszą skórę oraz włosy. Co więcej, posiada ona unikalne właściwości lecznicze. Z tego względu masło karite jest coraz popularniejszym składnikiem wielu kosmetyków.

Lecznicze właściwości masła shea

Duże zapotrzebowanie na produkty zawierające w składzie masło shea wynika z jego cennych właściwości leczniczych. Składnik ten odnalazł zastosowanie w leczeniu rozstępów, blizn oraz chorób skóry takich jak stany zapalne, łuszczyca. Co więcej, masło karite jest bogate w kwasy tłuszczowe, które pomagają skórze zachować odpowiedni poziom nawilżenia oraz elastyczność. Obecnie masło shea jest kluczowym składnikiem wielu produktów kosmetycznych do pielęgnacji skóry oraz włosów. Korzyści płynące z zastosowania masła shea Masło shea to substancja tłuszczowa, która tworzy warstwę ochronną na powierzchni skóry oraz włosów. Zapobiega ona utracie wilgoci z głębokich warstw skóry oraz zapewnia ochronę naszym włosom. Bogate jest również w witaminy– A i E, dzięki czemu redukuje nadmierną suchość skóry i uzupełnia jej naturalną warstwę lipidową. Warto wiedzieć, że masło shea jest naturalnym filtrem słonecznym. Wprawdzie nie stanowi ono produktu o wysokim współczynniku ochrony, jednak substancje w nim zawarte chronią włosy przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV oraz utratą koloru. Składnik ten idealnie sprawdza się również w przypadku włosów wymagających regeneracji. Wystarczy stopić odrobinę masła w małym rondelku i odczekać chwilę, aż powstała masa olejowa delikatnie ostygnie. Następnie należy wetrzeć ją w skórę głowy oraz włosy i odczekać 30 minut. Na koniec trzeba dokładnie wypłukać włosy ciepłą wodą. Tego rodzaju zabieg, wykonany raz w tygodniu, fantastycznie działa na włosy - czyni je lśniącymi i jedwabistymi.

 

Źródło: www.portal.abczdrowie.pl

Sieci społecznościowe

Tagi