Zdrowe i energetyczne masło migdałowe

Migdały mają dużo tłuszczu, więc wystarczy je zblendować, a potem na zmianę miksować i zeskrobywać ze ścianek, by powstało masło. Zdrowe, energetyczne, lubiane przez dzieci. Święta Hildegarda rekomenduje migdały jako wzmacniające płuca i wątrobę, nadające piękny kolor skórze i podnoszące sprawność umysłową.

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów,
  •  opcjonalnie: 1 łyżka słodu orkiszowego,
  •  pół łyżeczki soli bez antyzbrylaczy,
  •  ziarna z 1 laski wanilii i/lub szczypta cynamonu czy galgantu.

 

Przygotowanie:

Migdały (i inne dodatki – jeśli się na nie zdecydowaliśmy – za wyjątkiem słodu) blendujemy 1-2 minuty (potrzebne będzie ostrze w kształcie litery S). Zeskrobujemy masę ze ścianek i  miksujemy przez kolejną minutę, następnie czynność tę powtarzamy kilkukrotnie – początkowo migdały będę przypominać grubą mąkę, potem mokry piach aż w końcu staną się kremowe i podobne do masła. Jeśli masa jest wciąż mocno sucha możemy dodać odrobinę oleju migdałowego lub z orzechów włoskich. Na koniec dodajemy słód i ponownie miksujemy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce do kilku miesięcy. Pyszne z orkiszowymi naleśnikami i na chlebie, przełożone kwaskowymi powidłami z pigwy, jak również do porannej orkiszowianki.

 

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/maslo-migdalowe/

Sieci społecznościowe

Tagi