Melon na problemy z trawieniem i nie tylko!

Roślina znana już w cywilizacji starożytnego Egiptu, bogata w fosfor, wapń żelazo, proteiny, węglowodany oraz witaminy A, B1, B2, B5 i C. Melon ma silne właściwości moczopędne oraz przeczyszczające. Z uwagi na wysoką zawartość hematyny wykorzystuje się zarówno nasiona jak i korzeń.

Miąższ owoców działa na organizm jako środek wzmacniający i przeciwzapalny. W użytku zewnętrznym łagodzi ból w przypadku zapalenia.

Sok wspomaga wydalanie kwasu moczowego. Zaleca się spożywanie melona w postaci naturalnej jako środka pomocniczego w leczeniu zapalenia stawów, reumatyzmu, nadkwasoty żołądka, dyspepsji, zapalenia nerek i pęcherza moczowego, a w postaci soku jako środka przeciwrobaczego i moczopędnego.

Niedawno odkryto, że substancja zawarta we włóknach tworzących gniazdo nasienne melona, przetworzona i połączona z dekstromaltyną (cukier, który nie ulega trawieniu), pełni rolę w transformacji dysmutazy nadtlenkowej (SOD), co sprzyja przekształceniu rodników w aktywną oksygenazę, a więc funkcję antyoksydantu, co może być wykorzystane w leczeniu stwardnienia rozsianego oraz zapalenia jelit.

Dawne dzieła medyczne zawierają wzmianki o nasionach melona; potwierdzają ich aktywność biologiczną. Na współczesnym rynku farmaceutycznym znajduje się szereg preparatów otrzymanych z nasion melona, które niszczą wolne rodniki obecne we krwi, dlatego są uważane za środek uodparniający i wzmacniający.

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi