Mieszanka z kozieradką pospolitą wg. św. Hildegardy z Bingen

Skład: biały pieprz, kmin rzymski, nasiona kozieradki (Trigonella foenum-graecum)

Zastosowanie: dolegliwości serca, ból serca, leczenie uzupełniające po zawale. Kozieradka zawiera hormonopodobne steroidy typu diosgeminy i dioscyny, które poprawiają poziom hormonów w organizmie i jako prekursorzy endogennego kortyzolu mają działanie przeciwzapalne. Kozieradka, jak udowodniono, obniża podwyższony poziom cholesterolu, dzięki czemu chroni przed arteriosklerozą.

Sposób użycia: 3 razy dziennie posypywać 1-3 szczyptami chleb i zjadać po posiłkach.

Kozieradka jest pomocna przy problemach z układem pokarmowym. Stosowana jest również jako środek zmiękczający skórę przy czyrakach, cystach i innych dolegliwościach. Obniża poziom cukru we krwi, stosuje się  ją w połączeniu z insuliną. Obniża też ciśnienie krwi. Kozieradka łagodzi i zmniejsza stany zapalne i infekcje. Ma właściwości wykrztuśne, jest więc idealna do leczenia chorób zatok i płuc.

Kozieradka jest również doskonałym źródłem selenu, jest też naturalnym źródłem żelaza, krzemu, sodu i tiaminy.  Stymuluje wytwarzanie płynów śluzówek, pomaga usuwać alergeny i toksyny z dróg moczowych. Działa jako środek wykrztuśny, łagodzi kaszel. Stymuluje pocenie,  zmniejsza gorączkę, pomaga w leczeniu alergii, oskrzeli i zatorów.
 

 

Sieci społecznościowe

Tagi