Mięta na problemy z trawieniem

Mięta jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Stosuje się ją przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu. Skórczach żołądka, kolce jelitowej, wzdęciach, nudnościach, wymiotach, czkawce, chorobach wątroby i dróg żółciowych. Mentol działa silnie bakteriobójczo, lekko przeciwbólowo i obniża ciśnienie krwi. Miętę poleca się przy bezsenności, zaburzeniach nerwowych, migrenie, nerwobólach, zaburzeniach w miesiączkowaniu, nerwowych drgawkach, stanach gorączkowych, kaszlu i chrypce. Zewnętrznie, losuje się przy schorzeniach skóry i błon śluzowych, do płukania gardła, dziąseł, przy czyrakach, i nerwobólach.

Napar: 1 łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem przez 10 minut, po czym odcedzić. Pić 2—3 razy dziennie po 1 szklance płynu,

Kataplazm: łyżkę liści mięty i łyżkę ostrzyka zalać 1/2 szklanki wrzątku. Rozparzone ziele zawinąć w płótno i przykładać pod ceratką na chore miejsca.

Mięty używa się do aromatyzowania napojów chłodzących, do koktajli, past serowych, do sałatek, herbaty. Arabowie twierdzą, że podczas upałów herbata z miętą najlepiej gasi pragnienie. Lście mięty są znakomitą przyprawą do baraniny, cielęciny i wołowiny, farszy mięsnych i ryb. Do celów kuchennych można zbierać także dziko rosnące różne gatunki mięty. 
W starych książkach kucharskich zaleca się dodawać miętę do gotowania starych kartofli. Drobno posiekane świeże listki można stosować jak koper do ziemniaków gotowanych, frytek, szpinaku, sałatki z pomidorów.

Żródło: http://www.herbae.pl

Herbata na odtruwanie może być polecana dla osób po długotrwałych kuracjach lekami oraz po przebytych zatruciach pokarmowych.
Składniki: liść pokrzywy, ziele cykorii, korzeń cykorii, korzeń podróżnika, liść czernicy, liść brzozy, owoc bzu czarnego, korzeń mniszka, kłącze perzu, kwiatostan kocanki, kwiat mniszka.

Liść pokrzywy pomaga w przypadku tworzenia się piasku nerkowego, jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Ponieważ ma ona także korzystny wpływ na trzustkę, herbatka z pokrzywy obniża poziom cukru w krwi, leczy choroby i zapalenia dróg moczowych, schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony, w chorobach wirusowych i bakteryjnych.

Ziele cykorii pomaga oczyścić organizm z toksyn i usprawniają metabolizm.

Korzeń cykorii ma właściwości moczopędne. Wspiera pracę układu pokarmowego, dlatego warto stosować ją przy wzdęciach, niestrawności lub braku apetytu.


Sposób parzenia: 1 łyżeczka ziół na 250 ml, zalać wodą o temperaturze 100 °C i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. 

https://produktybenedyktynskie.com/p1965,klasztorna-mieszanka-ziolowa-odtruwanie

Sieci społecznościowe

Tagi