Miks sałat w marynacie z jadalnymi kwiatkami

Sałaty nie powinno zabraknąć w żadnym posiłku przygotowywanym według zaleceń św. Hildegardy, ponieważ jest ona uniwersalnym środkiem wspomagającym trawienie. Poleca się przygotowywać ją w olejowej marynacie z octem winnym, koprem lub czosnkiem. Warto dodać do niej ugotowane ziarna orkiszu, by duże ilości witaminy A i C (sałata), uzupełnić witaminami z grupy B (orkisz).

Dziś proponuję połączyć kolorowe liście Lollo rosso, sałaty dębolistnej, rzymskiej i roszponki, z młodymi listkami botwinki i kolorowymi płatkami jadalnych kwiatków. Św. Hildegarda poleca fiołka, bratka, nagietka, różę (kwiatki oczywiście nie mogą być nawożone, jak te z kwiaciarni). Będzie zdrowo, smacznie i pięknie.

Składniki:

  • 1 sałata głowiasta lub mieszanka sałat (lodowa, rzymska, sałata typu Batavia, Lollo rosso, dębolistna, roszponka),
  • młode listki botwinki,
  • płatki jadalnych kwiatków (do wyboru: bratki, goździki, nasturcje, fiołki, róże),
  • opcjonalnie 2-3 łyżki ugotowanych ziaren orkiszu,

        na marynatę:

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, większe listki rwiemy na kawałki i mieszamy z ugotowanymi ziarnami orkiszu (jeśli zdecydowaliśmy się je dodać), dorzucamy też umytą botwinkę i i kwiatowe płatki. Teraz przygotowujemy marynatę: olej, ocet, czosnek i zioła mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z sałatką, pozostawiając do naciągnięcia. Zjadamy ze smakiem (jeśli nie dodaliśmy ziaren orkiszu, świetne będą orkiszowe grzanki).

 

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/miks-salat-marynacie-jadalnymi-kwiatkami/

Sieci społecznościowe

Tagi